Linkek a témában:
Köleskása
A XX. század közepéig nálunk szintén népi eledelnek számított a kukoricalepény. Vidéken nem volt olyan ház, ahol havonta legalább egyszer ne sütöttek volna prószát, vagy ahogy egyes tájegységeken nevezték, málét. A modern életmód azonban méltatlanul kiszorította ezt az õsrégi süteményt is az étrendünkbõl.
Édes köleskása
Mert kérem szépen a köleskása az egyik legtipikusabb, legősibb táplálékunk. (Valójában nemcsak nekünk - az egész emberiségnek. Főzték vízben, főzték tejben, sósan hússal és káposztával, édesen vajjal és tejjel, különböző gyümölcsökkel és lekvárokkal. A napi táplálék része volt, nemcsak a paraszti, de a városi és főúri konyhákban is
Magyaros köleskása
A köles újkori reneszánsza a természetes táplálkozást kedvelők körében indult el, de jó szívvel ajánlható fogyókúrázóknak, székrekedéses betegeknek is.
Gyógyító köleskása
Egyik legősibb kultúrnövényünk és egyben a legtáplálóbbak közé tartozik a köles. Ennek ellenére alig ismerjük, a legtöbb ember nemhogy nem evett, de még nem is látott ilyent. Pedig a világ népessége egyharmadának ez az egyik alapvető élelme: Afrikában, Ázsiában nagy területeken termesztik, és naponta fogyasztják. A középkori Magyarország egyik legfontosabb élelme volt, de a kenyérgabonák fokozatosan kiszorították a szántóföldekről.
Meghatározás
Köleskása tejjel Köleskása tejjel Hozzávalók: 1 l kecsketej 20 dkg köles 4 e.k. méz 5 dkg dió 1 t.k. fahéj